top of page

Ali je skrajni čas, da se razstrupite?

Updated: Mar 28, 2023Ste razdraženi, imate slabo koncentracijo, vam um neprestano nagaja, ste brezvoljni, utrujeni, neodločeni, imate občutek krivde, željo po nenehnem nadzoru, je v vas veliko jeze bes, ki bruha nenadzorovano iz vas? Potem je razstrupljanje kot nalašč za vas. Preverjeno se boste veliko boljše počutili, bolj boste polni energije , jasnih misli, odličnega počutja. To da boste prišli na konfekcijsko številko nižje je samo še dodatni plus.

Kako to narediti da je zdravo in na naraven način? Moj odgovor je tradicionalna kitajska medicina.


Pomlad je po tradicionalni kitajski medicini povezana z jetri in s tem je zelo povezano razstrupljanje.


Jetra imajo zelo pomembno vlogo v naših telesih, ne glede na to katerega morfološkega tipa smo – imamo vsi jetra in jih je potrebno podpreti. Jetra skrbijo za prost pretok energije Chi, za čiščenje, filtriranje in razstrupljanje krvi, skrbijo za zadostno skladiščenje krvi.

Jetra shranjujejo vitamine in minerale, s pomočjo jeter poteka vsrkavanje hranilnih snovi, sintetizirajo in izločajo sestavine žolča, predelujejo maščobe (vse tudi škodljive, ki jih zaužijemo) in toksine, da jih lahko izločimo iz telesa, shranjujejo glukozo in glikogen, pomembna so za aktivacijo vitamina D itd. , urejajo menstrualni cikel, umirjajo naša čustva predvsem jezo bes in so odgovorna za moč kreiranja, za nove ideje.

Jetra delujejo kot filter, ki iz telesa odstranjujejo vse škodljive snovi, med njimi tudi bakterije in viruse.

Jetra so »polni« organ, hranitelj energije in ne bolijo, nimajo živcev, ki bi prevajali bolečino in zato velikokrat ne vemo, da so naša jetra v deficitu (energetskem neravnovesju).

Seveda nam pokažejo na mnoge načine svoje neravnovesje : z znaki na jeziku, koži, na abdomnu, boleče menstruacije in PMS, slabo in počasno prebavo, nespečnost-zbujanje med 1. in 3. uro ponoči, napetosti in bolečine v mišicah in kitah, krpalnem kanalu, bolečine pod desnim rebrnim lokom, če se povečuje maščoba na trebuhu in težko shujšaš, povišan holesterol in trigliceridi v krvi, težave z nohti Tudi seneni nahodi, dermatitisi… so lahko znak da naša jetra ne delujejo optimalno. Glavoboli, izpadanje las, mastni lasje, težave z vidom , težave z žolčem, zgaga, sindrom razdražljivega črevesja, razjede, čir, visok pritisk, tinitus (zvonenje v ušesih)…In seveda na čustvenem neravnovesju.


»Od česa se razstrupljamo?«

sem dobila zadnjič to odlično vprašanje , ki mi je dalo misliti. Vedno sem vesela vprašanj komentarjev v vsakem programu, ker z njimi oblikujem lahko bolj oseben program in udeleženci odnesejo tako največ – kakor tudi sama, z vsako skupino rastem in se razvijam tudi sama. Hvaležna zato.

Razstrupljanje po načelih tradicionalne kitajske medicine, ki ga izvajamo vsako pomlad ni samo klasičen detox, zopet še ena dieta.. Tu gre za tisto več, tako kot zdrav način prehrane postane naš način življenja, naš življenjski slog če želite, tako tudi razstrupljanje postane naš način zdravega življenja. Pri razstrupljanju gre za več aspektov: telesni nivo, dušni nivo, čustveni nivo in seveda naš um in naša razmišljanja… Vse naše nivoje izpostavimo, jih »prevetrimo«, pogledamo kje smo se zataknili, kaj vse je potrebno odpustiti, odložiti balast, ki ga ne potrebujemo več… Da pa vse to zmoremo je potrebno dati telesu podporo in potrebno energijo. Hrana pa je tisto kar nam daje energijo ali jemlje.

Pri našem razstrupljanju – kar se tiče telesa gre za delno postenje- ki so ga Kitajci poznali že tisočletja. Ne gre za stradanje, gre za pravo hrano ob pravem času in ja pojemo jo malo manj- toliko da bi lahko še malce jedli, s tem krepimo svojega duha in postanemo močnejši predvsem v umu.Ali je lahko razstrupljanje škodljivo?


O ja seveda je lahko- odvisno od stanja telesa ( če so jetra oz ledvica preutrujena, v večjem deficitu) in kako oz s čim se lotimo razstrupljanja … razstrupljanje je večkrat izrabljena beseda. Pomladi ko je čas jeter so le ta najšibkejša in jih je potrebno krepiti. Ko rečemo da nas narava pomladi pri razstrupljanju najbolj podpira- je tu mišljeno v smislu, da stopimo na pravo pot, da jemo hrano, ki jetra krepi in jim ne škodi, da izločimo živila, ki na jetra negativno vplivajo: alkohol, meso, sladkor, cvrtje, mlečni izdelki, vsa predelana živila oz ti industrijska hrana… Ko damo »škodljivo« hrano ali negativna čustva stran- še nikoli ni bilo in ne bo škodljivo za nas.

Ali se zmoremo sami lotiti pravega razstrupljanja? Seveda lahko, če imamo dovolj znanj in volje in moči… Podporna skupina in dober mentor nam lahko zelo olajšata in pomagata na tej poti- odločitev je vedno naša, pomembno je da prevzamemo odgovornost za svoje življenje v svoje roke in bomo našli tudi pravo pot za nas.

Ker smo samo ljudje in bi radi hitre rezultate in pozabimo, da nismo samo en teden zastrupljali svojega telesa in posegamo radi ob razstrupljanju po raznih dodatkih. Tu je potrebna večja pozornost- ali bo naše telo to zmoglo predelati, v katerem stanju je naše telo in podobno. Tu se je potrebno vprašati zakaj se udeležujemo razstrupljanja, kakšne so naše težave in na podlagi tega se odločimo kakšno in s čim bo naše razstrupljanje. Naše razstrupljanje temelji predvsem na prehrani- za dodatke pa priporočam, da se posvetujete osebno sploh če niste sigurni vase.

Torej od česa se bomo razstrupljali to pomlad?

- Eno je telesno: saj pojemo preveč, napačne kombinacije, neprave ure… Ozračje in zemlja, voda, gospodinjski in kozmetični izdelki vsebujejo toksine, ki jih seveda povzroča človek. Industrijska predelana hrana je ubijalec ljudi, zemlje, celotnega planeta. Industrijsko predelana hrana je vzrok vnetij, sprošča oksidativni stres, povzroča neravnovesje hormonov in del možganov, izčrpava našo energijo, obremenjuje naš sistem razstrupljanja… Polnovredna hrana je tista, ki zdravi vnetja, spodbuja razstrupljanje, uravnoteži hormone in kemično sestavo možganov, veča energijo…. In veste hrana, ki zdravi človeka zdravi tudi okolje in zavira podnebne spremembe. Vse se prične in konča s kakovostjo in pripravo hrane- zato glejmo kako je hrana pridelana in kako jo pripravimo- vse to se bomo učili pri našem razstrupljanju. Z razstrupljanjem ponastavimo svoje telo nazaj na »tovarniško« nastavitev včasih rečem malo v v šali- a je res, naše čudovito kompleksno telo nam tako odpusti veliko naših pregreh, seveda ob predpostavki, da zdrava, lokalna, sezonska, ekološka, polnovredna prehrana postane naš način življenja- v veliki meri.

- Razstrupili se bomo od strahu, ki nas je stiskal zadnji dve leti in se noče posloviti. Ko smo v strahu , smo v krču in ni pretoka energije v telesu, zato nas strah duši, ubija …

- Razstrupili se bomo od negativnega mišljenja okolja, si pustili biti srečni, zdravi, v miru

- Razstrupili se bomo vsakodnevnega stresa in iskali pravo pot za nas, da sprostimo stres v telesu. Tako kot smo si različni, toliko je lahko različnih poti- potrebno se uskladiti s seboj.

- Letos se bomo razstrupili tudi od nošenja mask. Kisik je nujno potreben za zdrav imunski sitem. Vprašajmo se kdaj in kje je zares potrebno oz. ali je sploh bilo oz je še smiselno.

Predvsem bom vesela, da bo vsak pri sebi naredil bilanco, razmislil kako ravna s seboj, s svojimi bližnjimi, okoljem , naravo. Ko so bili otroci majhni sem jih vedno učila, da se morajo vesti do drugih in narave kot bi sami želeli da se drugi vedejo do njih. Tudi odrasle bi nas morali večkrat opomniti na ta stavek. Toliko je strahu, jeze, nemoči v ljudeh… Do narave se obnašamo tako mačehovsko, neprijazno, nerazumljivo… Vsak lahko pri sebi naredi majhne korake, ki bodo postali kilometri in vsak korak je pomemben za ohranjanje narave. Razstrupimo tudi našo matero zemljo, pomagajmo ji in je ne zasipajmo z nepotrebnimi odpadki. In veste hrana, ki zdravi človeka zdravi tudi okolje in zavira podnebne spremembe.


Hvala, ker ste <3 (P)Ostanite zdravi!


Apolonija Infinity of Chi

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page