top of page

Ledvična morfologija in ali veš, da naša ledvica ne marajo sladkorja in mraza?


Kaj to pomeni? Da sladkor ni zdrav in je praktično strup za naše telo, droga današnjega časa, čivkajo že vrabčki na strehi. Okus ledvic je slan, slano in sladko pa ne gre skupaj. Sladkor jim prav škoduje. Ker je čas ledvic in sečnega mehurja popoldne med 15.in 19 uro , v tem času jemo hrano, ki ledvica podpira in krepi in nikakor tisto kar jim škoduje. Sladko hrano jemo zjutraj oz. v dopoldanskem času, ko je čas vranice, da se lahko sladkorji prebavijo (najkasneje do 14.ure). Sladka hrana po okusu ni samo sladkor, vendar še dosti druge hrane npr.: testenine, med, sladki koren, sadje..., dateljni (banana, smokve, dateljni, indijski oreščki, lešniki, avokado...) korenje, grah.... Navaden sladkor ne uporabljajte in ga raje nadomestite z zdravimi nadomestki.Ledvica pa ne marajo tudi mraza, kaj je mraz in kaj vse povzroča mraz, posledično stres za ledvica? Mrzla hrana in pijača iz hladilnika, mleko in mlečni izdelki (ti poleg mraza povzročajo tudi sluz v telesu). Tudi stres povzroča mraz v telesu, zato ga je potrebno čim bolj zmanjšati in si najti sprostitev.


Poglejmo si morfološki tip ledvic:

Čas ledvic je zima, povezana so s sečnim mehurjem, barva je črna, okus je slan, čustva so strah. Njihov element je voda, vemo da ledvica potrebujejo veliko vode, da lahko prefiltrirajo toxine iz telesa.

Ledvica so zelo pomemben organ, saj hranijo našo življenjsko esenco in vitalno energijo. Ledvica uravnavajo hormone (tudi ščitnico!), kosti, kostni mozeg, možgane, lase, sluh, zobe, reproduktivne organe. So organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane s plodnostjo in ustvarjalnostjo. Zdrava ledvica so ključna , da lahko zadane projekte izpeljemo do konca ( zdrava jetra so ključna, da se premaknemo in s projekti pričnemo). Neplodnost je vedno povezana s primanjkljajem ledvične energije, zato je v tem primeru nujno krepiti ledvica. Ledvica so ključna za vse tekočine v telesu, tudi za kri-Či, le ta mora biti vedno lepo tekoča in ne gosta, da nemoteno kroži po našem telesu. Ledvična esenca vpliva na lase, ki jim daje vitalnost s krvjo, ki jih hrani, zato zdravi in lepi lasje odražajo stanje teh dveh organov.

Kakšen je morfološki ledvični tip človeka? Ledvični tipi so suhi, visoki, imajo dolge okončine, tanke kosti, ozka majhna ramena, ženske imajo majhna prsa, lasje so tanki - velikokrat skodrani( vsaj po umivanju in po dežju se skodrajo). Usta so mala in tanka, obraz je bled, podolgovat ali trikoten, čelo je visoko. Oči so običajno zelene, pogosto imajo podočnjake, so anemični. Drža je ukrivljena. Pišejo z majhno pisavo. Neradi komunicirajo, tudi roke ne dajo radi v pozdrav (ker ne vedo kje in česa se je ta nasprotna roka dotikala), ne marajo velikih množic. Lahko imajo fobijo na čistočo, strah-da bi se umazali... Ledvični ljudje so po naravi pesimisti, vidijo vse črno, negativno, veliko jih je strah. Ne marajo hrupa in sprememb, vse spremembe jim povzročajo stres. Sluh imajo izrazito dober, vse slišijo, zato imajo lahko moten tudi spanec. Na plaži so raje v senci in ne porjavijo kaj dosti. Hitro se utrudijo in po obroku morajo počivati. Ko je ledvični tip v deficitu mu le ta povzroča paniko, depresijo, tesnobo, pomanjkanje samospoštovanja..velikokrat so prestrašeni... Ledvični tipi ne marajo sadja in zelenjave (najraje še jedo kremne juhe npr.: krompir, korenje , grah). Kuhajo običajno eno in isto hrano, ker jim kuhanje predstavlja stres. Jedo počasi in ne veliko. Ne marajo zime in mraza, obožujejo pa toploto ( a ne vročine!) in nujno potrebujejo vodo. Ledvični ljudje se ne potijo veliko in ker zadržujejo vse v sebi, jih zebe, tudi mišične mase nimajo veliko, zato jih zebe še bolj. Prav tako stres povzroča mraz v telesu, zato bi morali ledvični tipi jesti in piti toplo vodo in toplo hrano: tople limonade s soljo (sol krepi ledvica), tople juhe, ingver.... savna je zelo priporočljiva, da si pregrejejo kosti.

Hrana, ki krepi ledvica je fižol, polenovka, sol (limonada s soljo med 17-19 uro), kapre, črne olive, čičerika, temno listnata zelenjava, leča, kislo zelje, bučna semena, lan, brokoli, cvetača, gobe, šparglji, murve, žižole, kostanj, svinjska mast (svinjina se je lahko samo pozimi). Presna hrana v času ledvica tudi ni priporočljiva, sploh pa ne za ledvični morfološki tip človeka. Slan okus hrane, ki ledvice podpira, gre globoko v telo in ga segreje.

Pozimi ko je čas ledvic, je tudi čas za počitek (saj veste tudi narava počiva), čas umika v notranjost, čas ko si nabiramo novih moči, nove energije. Če bomo spoštovali ta čas in seveda sebe bomo v pomlad zakorakali zdravi in brez spomladanske utrujenosti.

Velik vpliv na naša ledvica imajo tudi naše misli, strah, skrbi, depresija..., zato se soočite s svojimi strahovi, sprostite se, najdite si nekaj kar vas sprošča... zaživite svoje sanje. :)

Kako si pomagamo ko so ledvica v energetskem deficitu (zastoju)? Najprej zagotovimo pravilno prehrano in popijmo dovolj tople- vroče vode. Lahko si polagamo grelne vrečke (ki delujejo 24 ur) na predel popka, na sečni mehur, in zadaj na ledvica. Grelne vrečke delujejo bolj na površju, a so odlične za prvo pomoč. Lahko uporabimo tudi moxo (staro kitajsko medicino ognja) in si moxamo predel popka, sečnega mehurja in ledvic. Moxa gre bolj v globino in segreje telo, organe, ledvica, odpravlja vlago, sluz in sprošča! ledvica si lahko tudi pomasiramo: roke morajo biti tople, nato jih podrgnemo eno ob drugo, položimo obe roki na ledvica in istočasno masiramo-krožimo v smeri urinega kazalca 36x. Preprostost je lahko zelo blagodejna, verjemite :)


Hvala, ker ste <3

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page