top of page

Ledvice in ščitnica

Updated: Mar 27, 2023


Ščitnica – naš metulj v vratnem predelu , zanjo so odgovorna po TKM tudi naša ledvica, kot za vse hormone v telesu. (Program za ledvica, *apolonijainfinity.com/spletni-programi)


Ščitnica skrbi za:

Pravilno porabo kisika

Rast

Razvoj

Presnovo

Prebavo

Metabolizem

Delovanje srca

Energijo

Sintezo proteinov

Absorpcijo kalcija v kosti

Uravnano telesno temperaturo.


Kateri so glavni simptomi ali znaki, da je z našo ščitnico nekaj narobe?

Težave s ščitnico, hipotiroza ali hipertiroza, avtoimuna vnetja ščitnice in druge težave, povezane s ščitničnim delovanjem:


pridobivanje kilogramov/hujšanje, sprememba apetita in okusa

utrujenost,

stres

težave s spanjem,

težave s pomnjenjem in zbranostjo

težave z vzkipljivostjo, živčnost in tesnoba, depresija

suha koža, suhi lasje, krhki nohti,

počasen/hiter metabolizem,

utrudljivost,

izguba menstruacije, neredne menstruacije,

izguba želje po spolnosti

visok krvni tlak, razbijanje srca,

visok holesterol

hripavost

mrzlica


Ščitnica je zelo obremenjena s toksini iz zraka, vode in hrane. Zelo oslabi njeno delovanje Stres, pa tudi pomankanje spanja, pomankanje vitaminov in mineralov in staranje.

5 najpogostejših vzrokov nepravilnega delovanja ščitnice so:

Presežek težkih kovin in sevanje

Pomanjkanje joda in selena

Alergije in intolerance na hrano: gluten, laktoza, fruktoza, kazein…

Hormonsko neravnovesje: visok kortizol, nizek progesteron, visok estrogen

Preveč ogljikovih hidratov, premalo zdravih maščob


Pomembno pri težavah s ščitnico:

Voda

Ne pijte iz plastike, ker le ta vpliva na celoten endokrini sistem. Pri nas je voda še pitna, tako da doma pijte iz svojih flašk , nabavite si izdelke ki zmanjšujejo genotoksičnost vode (https://nattura.si), vodo informirajte itd…. Pijte iz steklenic in kupujte vodo v steklenih embalažah.

Razstrupljanje

Je ključ do zdravja. Lotite se ga na zdrav in varen način (pomladno in jesensko TKM razstrupljanje, *apolonijainfinity.com/spletni-programi )

Za težke kovine uporabite kakovosten zeolit in čaj koprive.

Amalgamske zalivke si dajte posamezno odstraniti na varen način.


Katero hrano izpustite , če imate težave s ščitnico?Gluten

Zelo veliko težav s ščitnico povzročajo avtoimuna obolenja, ki sprožijo imunski sistem, da začne proizvajati protitelesa, ki povzročijo motnje v delovanju ščitnice.

Gluten v telesu, v črevesju, povzroča majhna vnetja in vnetne procese ter moti delovanje žlez in izločanje hormonov.

Gluten zamenjamo z : proso , ajda, koruza, kvinoja


Mlečne izdelke

Mlečni izdelki vsebujejo vnetne beljakovine, dve izmed njih sta kazein in laktoza, ki v telesu povzročajo enak avtoimuni odziv telesa, kot gluten.

Prav tako mlečni izdelki povzročajo nastajanje sluzi v telesu ter so vzroki za sindrom razdražljivega črevesja, za napihnjenost in refluks. Prav tako je bilo dokazano, da mleko in mlečni izdelki v ščitnici povzročajo vnetne procese. Mlečni izdelki spodbujajo rast škodljivih mikrobov v prebavnem traktu, kot so slabe bakterije, kvasovke in glive.

Iz prehrane odstranite mleko, sire, jogurte in druge izdelke iz živalskega mleka.

Mlečne izdelke zamenjajmo z: rastlinskimi izdelki (mleko, siri… itd) berimo dekalracije, da nima dodanih sladkorjev in raznih drugih dodatkov


Sladkor

Sladkor vemo, da ni zdrav in najbolj škodi ledvicam a tudi sicer v telesu povzroča vnetne procese in poslabša avtoimuna obolenja.

Sladkor spodbuja rast vseh vrst škodljivih patogenov v črevesju in spodbuja črevesne okužbe in je pobudnik vseh avtoimunih bolezni, vključno s Hashimotom in Gravesovo boleznijo.

Sladkor zamenjajmo z: surovi med, sadje ( dateljni, zrele banane, suho in sladko sadje), agavin in javorjev sirup in kjer res ne gre brez uporabimo pravi trsni sladkorSoja- zmerno z njo

Soji se ni potrebno čisto odreči- pazimo da ni GSO in je ekološka. Če bo občasno na mizi ne bo težav. Soja je težje prebavljiva in draži črevesje (s tem slabša imunski sistem)oz. več avto imunih odzivov telesa. Prav tako soja kot druga goitrogena* živila (*opis spodaj) moti absorpcijo joda in presnovo ščitničnega hormona T4 in T3.

Soja naj bo Brez GSO, eko in občasno na naših mizah.


Predelane maščobe, ocvrta hrana

Predelane maščobe v telesu povzročajo vnetja in krepijo avto imune odzive, ovirajo delovanje ščitnice, slabijo delovanje endokrinega sistema ter povzročajo slabše delovanje vseh organov, celic in tkiv. Naše telo te maščobe ne predela pravilno in nam ne daje potrebne energije

Predelane Maščobe (nasičene trans maščobne kisline) ustvarjajo veliko vnetja v telesu in motijo ​​hormonsko ravnovesje, zlasti v endokrine sisteme. Delujejo kot prosti radikali in povzročajo obrabo vašim organom in tkivom.

Zdrava in Zdravilna maščoba je zelo pomembna v vsakodnevni prehrani- zato vključimo v našo prehrano oljčno olje, olje avokada, surovi oreški in semena, oljne ribe, avokado, surovo maslo, hladno stiskana olja ki so jih poznali naši predniki (sončnično, bučno olje)

Cvrtje zamenjajmo s peko v pečici.


Predelana živila

Predelana živila vsebujejo dodatke, konzervanse, barvila itd. , večinoma palmino maščobo., s skritimi sladkorji, rastlinskimi olji in vsemi drugimi dodatki, so polni kalorij in so strupeni za ščitnico.

In seveda to niso živa hrana, ki nas napolni z energijo, temveč je dehidrirana hrana, polna dodatkov ki našemu telesu škodijo.

Če na izdelku piše »brez glutena« ali narejeno z« naravnimi sestavinami«, še ne pomeni da je živilo zdravo. Izločimo iz naše prehrane predelana in vnaprej pripravljena živila.

Gensko spremenjena živila (GSO9

GSO povzročajo veliko zdravstvenih težav, ker telo teh gensko spremenjenih živil ne obdeluje na enak način kot živila brez gensko spremenjenih organizmov. ( TKM- ni v naši prehranski kodi!)

Kadar so koruza, soja ali druga živila gensko spremenjena, bo to spremenilo DNK, imunski sistem pa beljakovine v teh živilih vidi kot tuje.

To sproži odziv imunskega sistema, kar ima za posledico vnetje, erodiranje črevesne podloge, kar lahko privede do številnih različnih zdravstvenih težav, vključno s ščitnično boleznijo. Ugotovili so, da lahko prehranjevanje z gensko spremenjenimi živili potencialno sproži avtoimunski odziv, kar vodi do bolezni, kot je Gravesova bolezen in Hashimotov tiroiditis.


Omake, prelive, namaze itd. si pripravimo sami. Kuhajmo sami in uporabljajmo sveže, ekološka živila, meso in mesni izdelki naj bodo EKO pašna reja, Ribe naj bodo divje ( ne gojene)

Naše telo rabi preprosto hrano, ki je sezonska in lokalna in za katere pripravo potrebujemo malo časa. Če nimate znanja, se vpišite v enega od *programov prehranjevanja po TKM- kjer vam bo za začetek vse skupaj lažje.*apolonijainfinity.com/spletni-programi


Jod ima vpliv na našo ščitnico

Ocean je bogat vir joda.

Morska zelenjava (morska trava) je koncentriran vir joda. Tudi ribe vsebujejo visoke koncentracije tega minerala, vendar pa imajo večinoma tudi visoke ravni živega srebra.(* razstrupljanje TKM, Zeolit, *apolonijainfinity.com/spletni-programi)

Površine blizu oceanov imajo po navadi zadostno količino joda, katerega pa primanjkuje v notranjosti in na gorskih območjih, kjer ga je zelo malo ali celo nič.

Vedeti moramo, da naša ščitnica potrebuje organski jod, ne pa dodan anorganski jod, ki ga dodajajo pekovskim izdelkom in soli. Bolje je kupiti nepredelano morsko sol brez dodanega joda, kot pa z dodanim anorganskim jodom.


Kako pa si potem lahko zagotovimo, da bo ščitnica dobro delovala?.

Z uživanjem polnovredne rastlinske prehrane predvsem:

Zelene zelenjave, ekološke

Neoluščena in polnovredna žita in polnozrnatih žit

Alge in druge morske trave

nesladko sadje

žita brez glutena

stročnice

hladnostiskana olja

oreščke

dovolj sveže vode

ter

Majhne ribe, negojene, školjke


Poleg samega vnosa hrane bogate z jodom moramo paziti tudi na t.i. gojtrogene, ki motijo absorpcijo joda iz hrane oziroma tvorbo ščitničnih hormonov in povzročajo golšo. Gojtrogeni so: brstični ohrovt, brokoli, cvetača, koleraba, repa, zelje, laneno seme, soja, čičerika, oreščki itd. Gojtrogen potencial se zmanjša z ustrezno obdelavo teh živil, npr. z namakanjem, pranjem, kuhanjem.


(P)ostanimo zdravi <3

Apolonija Infinity

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page