top of page

Poletni solsticij- Rituali, Praznovanje in Prehrana Najdaljšega Dneva v LetuKo se bliža poletni solsticij, praznovanje najdaljšega dneva v letu, se ves svet obrne proti soncu, saj ta dan predstavlja vrhunec poletja. Solsticij, ki ponavadi nastopi okoli 21. junija v severni polobli, je bil skozi zgodovino praznik, poln ritualov in posebnosti, ki so jih ljudje izvajali, da bi obeležili ta pomemben trenutek.

V tem blogu bom omenila nekaj njih, ki so tudi meni blizu: obrede ter prehrano, povezano s poletnim solsticijem.
Rituali:
  1. Ognjeni obredi: Ena izmed najpogostejših tradicij, povezanih s poletnim solsticijem, je obred z ognjem. Mnogi ljudje se zberejo na prostem in zakurijo velik kres, okoli katerega plešejo, pojéjo in praznujejo. Ogenj simbolizira moč sonca in življenjsko energijo ter predstavlja prehod iz teme v svetlobo.  1. Obredno kopanje: V nekaterih kulturah je obredno kopanje v naravnih vodnih virih, kot so jezera, reke ali morje, del poletnega solsticija. To naj bi prineslo očiščenje in obnovo energije. Ljudje se potopijo v vodo ali se okopajo v njej, medtem ko se sonce dviga na najvišjo točko na nebu.  1. Zbiranje zelišč: Poletni solsticij je bil včasih povezan z zdravilnimi rastlinami in zelišči. Mnogi ljudje so se odpravili na nabiranje zelišč, ki so veljala za posebno močna in blagodejna prav na ta dan. Na primer, šentjanževka je bila priljubljena rastlina, ki so jo zbirali zaradi njenih zdravilnih lastnosti in povezanosti s soncem.Prehrana:

Sadje in sveža zelenjava: Poletni solsticij je čas obilja in rasti, zato je primerno, da v svojo prehrano vključite sveže sadje in zelenjavo. Jagode, maline, breskve, lubenice, borovnice, paradižniki, bučke, kumare in drugo sveže sadje so odlična izbira za poletne solsticijske obroke. Ta dan naj bo saden ali sadno zelenjaven. Pijmo Veliko vode, lahko dodamo zelišča ali kakšen košček sadja in vse delajmo , jejmo , pijmo z veliko hvaležnostjo!Hvala, ker ste <3Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page