top of page

Tradicionalna kitajska medicina - prehrana

Buddha

Celostno svetovanje o zdravem načinu življenja!

Hrana je lahko naše zdravilo je povedal že Hipokrat, a lahko je tudi naša bolezen. Nepravilna prehrana oz. nepravilne kombinacije prehrane povzročajo zakisanost  in sluzi v telesu in vemo, da  bolezni živijo v kislem okolju. Naše temeljno zdravilo je hrana. Vsaka hrana in pijača,  ki jo vnesemo v telo ima vpliv na naše telo – na naše organe, saj s hrano dajemo telesu navodila kako  naj deluje.

Po stari kitajski medicini smo ljudje razdeljeni na pet morfoloških tipov: jetrni, ledvični, srčni tip, tip vranice-trebušne slinavke ter pljučni tip. Vsak od naštetih organov se povezuje z določenim okusom: kislo, slano, grenko, sladko in pikantno ter z enim od čustev: jeza, strah, veselje, razmišljanje in žalost. Preveč ali premalo hrane enega okusa vpliva na neravnovesje in potenciranje katerega od čustev, kar lahko sčasoma privede do bolezni.

Tradicionalna kitajska medicina obravnava človeka kot celoto. Vsak človek je sestavljen iz YIN (ženski princip) ter iz YANG (moški princip) dela. Taoizem nas tudi uči, da je v  vsaki slabi stvari nekaj dobrega, ter obratno. Da ni fiksnih pravil, ker je vse ciklično in se spreminja. Vsak človek je individuum in  vsak se mora tako tudi obravnavati. Ne glede na to, da v Tradicionalni kitajski medicini obstaja 5 tipov morfologij, katerim dominira en organ, lahko na nekoga določena hrana vpliva dobro na drugega pa morda ne. Odvisno od okolja, našega življenja, naših prehranjevalnih navad, zdravja itd.

Hranimo se s čustvi in s hrano in ti dve nam dajeta ali tudi kradeta energijo, zato je pomembno kaj jemo in kakšna so naša čustva. Če smo po obroku utrujeni, pomeni, da smo nepravilno jedli in namesto, da bi s to hrano pridobili energijo, naše telo porabi še več energije, da to hrano predela.

24 urni bioritem - ritem telesa, uma in duha

Če želimo biti zdravi, srečni, v ravnovesju in dolgo ter kakovostno živeti se moramo vračati nazaj k naravi in spoštovati naš bioritem.

 

Po tradicionalni kitajski medicini naše telo deluje v 24 urnem ciklusu vsak izbran organ deluje v določenem 2 urnem obdobju, takrat je čas, ko imajo  ti organi maksimalno energetsko vrednost.

Tako je na primer med 21. in 23. uro čas, ko se naše celice obnavljajo in te se ne morejo, če se morajo ukvarjati še vedno s prebavo hrane. Žolč ne mara hrane v želodcu zvečer.  Zato po 19. uri ne jemo (oz. po sončnem zahodu). Želodec in vranica delujeta zjutraj, zvečer počivata oz. se  regenerirata,  zato ju naj ne bi obremenjevali s hrano v večernih urah.

 

Pomembno je, da se držimo zajtrka, kosila in večerij v urah našega bioritma,  ker takrat naši organi ustrezno delujejo in lahko porabijo ter pravilno skladiščijo-pretvorijo energijo iz hrane, ki jo vnesemo v telo.

The Perfect Vegan Sandwich
bottom of page