top of page

Juha iz školjk







Ta slastna juha diši po prazničnem vzdušju,

za vse ljubitelje morske hrane in školjk!








Sestavine:

školjke, Vongole – tukaj se najbolje obnesejo majhne do srednje školjke.

kvalitetna  slanina - drobno narezana na kocke (opcijsko)

Por, nasekljamo

česnek

Belo vino, suho

Krompir olupljen narezan na kocke

timijan

lovor

rastlinsko kislo smetano ali  rastlinsko smetano za kuhanje (riževo npr)

surovo  maslo

mlet črni poper po okusu

sveže nasekljan peteršilj za na koncu

pehtran

kuzu


Priprava:

V velik lonec damo vodo in školjke. Zavremo, pokrijemo in pustimo vreti 5-10 minut ali dokler se školjke ne odprejo in rahlo skuhajo. Odstavimo. Školjke precedimo skozi fino cedilo, juho pa prihranimo.

Prepražimo por  ( po potrebi zalijemo z malce vode da se por lepo zmehča) dodamo slanino in pražimo dokler le ta ni hrustljava. Dodamo česnek , premešamo da lepo zadiši in deglaziramo z belim vinom, ter postrgamo vse porjavele koščke s ponve 8 te bodo dodali okus). Dodamo krompir in toliko juhe iz školjk, da je krompir pokrit, ostalo prihranimo. Dodamo timijan in lovorjev list, pokrijemo in pustimo vreti. Kuhamo  dokler krompir ni  mehak.

Razvrstimo  školjke (opcijsko): Medtem ko se krompir kuha razvrstimo školjke. Eno tretjino školjk pustite nedotaknjene, izberemo tiste, ki izgledajo najlepše! Zavrzimo vse školjke, ki se niso odprle, in odstranimo školjke iz preostalih ⅔ školjk, lupine zavržemo. Če so školjke velike, jih lahko sesekljamo.

Na srednjem ognju segrejmo maslo in rastlinsko mleko oz smetane za kuhanje, zavremo. V malo hladne vode stopimo kuzu, da se lepo stopi in ga dodamo mleku da se lepo zgosti.

Ko je krompir mehak, odstranimo timijan in lovorjev list. Prilijemo zgoščeno mleko in premešamo.  Lahko dodamo tu malce vegansko kisle smetane (opcijsko). Začinimo s črnim poprom. Dodamo  vse školjke, koščke slanine in peteršilj, rahlo premešamo in segrejemo. Če želite, lahko dodate več juhe iz školjk, da zrahljate konsistenco. Okusimo  in prilagodimo sol in poper po okusu.

Razdelimo v krožnike, na vrh vsake damo nekaj celih školjk, potresemo s svežim peteršiljem in malo pehtrana.

bottom of page