top of page

Detox, diete, hujšanje in podobne dogodivščine






Ne morem mimo vseh objav kako je sedaj čas, da se prečistimo po novem letu in decemberskem rajanju, da je čas za detox, razstrupljanje tako in drugače....


Čas za varno razstrupljanje, ko nas narava podpira nastopi namreč šele v času jeter, 40 dni pred Veliko nočjo- kar pomeni, da bomo letos na skupinskem tradicionalnem razstrupljanju od 22. Februarja do 2. Aprila 2021.






Ste decembra zelo grešili? Potem je res čas, da daste svojemu telesu malo počitka - a pozor z drastičnimi dietami boste naredili več škode kot koristi. Sedaj smo v času ledvic, zime in ne smemo biti agresivni do ledvičk in ostalih organov, bodimo nežni do telesa in do sebe.

Po načelih tradicionalne kitajske medicine je to dokaj preprosto in predvsem ne stane veliko. Telo deluje v 24 urnem bioritmu in spoštovanje in upoštevanje le tega nam že prinese več kot 80% zdravja.


Naj navedem nekaj smernic in resnic kako brez večjega stresa, diet in pompa uravnotežit svojo prehrano:

Jejmo lokalno hrano, tisto kar je v tem letnem času na voljo (fižol, leča, čičerika, koleraba, cvetača, brokoli, korenje, zelena, pesa, žitarice…) Najdimo si najbližjega kmeta, ki mu zaupamo in kupujmo zelenjavo pri njemu, ali v kmetijski zadrugi in podobno. Hrana naj bo pridelana čimbolj ekološko, biodinamično…


- zajtrk naj bo med 7-9 uro in naj bo bogat- če smo pretiravali z mokami v decembru jih zdaj uživajmo čim manj in jih zamenjajmo raje z žitaricami ( npr. prosena kaša, riž, kvinoja, amarant, polenta…), in vse lahko pripravimo na sladko ali na slano- kakor nam paše. A obrok naj bo topel, v času ledvic ne pozabimo še vedno jemo toplo hrano.

Na sladko: žitarica kuhana na vodi ali rastlinskem mleku ( ali pol vode pol rastlinskega mleka) npr. eno suho sadje ali eno do dva sadja pokuhana, laneno seme ali čija, lahko ena vrsta oreškov…

Na slano: npr. polenta in jajčka ali inčuni, avokado…..


- Malica naj bo 2-3 ure po zajtrku: naj bo lahka: sadje ali kompoti, lahko nekaj oreščkov (ene vrste) ali morda humus ali lečin/zelenjavni namaz….


- kosilo naj bo med 12-14 uro, tu si privoščimo OH, zelenjavo itd., saj bo telo vse porabilo, za prečiščenje naj bo veliko kislega zelja , repe, enolončnic, zelenjavnih toplih jedi


- večerja oz kočerja- zadnji obrok naj bo pred sončnim zahodom oz. najkasneje do 17/18. ure. Potem ne jemo več.

Tudi 2 piškota mora telo prebaviti, a takrat vranica energetsko ne deluje več, telo mora takrat počivati in opraviti svojo nalogo razstrupljanja. S poznimi večerjami in prigrizki nastajajo problemi s toksini in sluzom.

Zadnji obrok naj bo zelenjava in beljakovine, brez vseh OH, in brez jajc.

Najboljše so zelenjavne juhe, čim lažje bodo – s čim manj sestavin prej jih bo telo prebavilo in bo lahko opravljalo svoje delo.


Še nekaj smernic:

- sadje jemo samo dopoldne oz do 14. ure in ne pozabi tudi sadje vsebuje sladkor (izjem kompoti brez sladkorja lahko tudi popoldan)

- med obroki naj bo 2-3 ure pavze - pijmo čim več vode, po požirkih sobne temperature oz. vroče (bodimo zmerni tudi s čaji in kavo)

- koliko obrokov? V bistvu so trije obroki za odraslega človeka dovolj

- jejmo enostavno hrano, čim več obrokov si pripravimo sam, ker le tako vemo kaj damo vase in kaj obrok vsebuje

- v trgovini glejmo na sestavo (deklaracije!): Če živilo vsebuje več kot 3-5 sestavin, ki jih niti ne razumemo potem ga pustimo tam..., bi naša babica to kupila ?

- med obroki bodimo tiho in uživajmo v hrani, ki smo jo prej blagoslovili in se zahvalili , po obroku sledi druženje☺️


Kombinacija hrane je tudi pomembna, določena živila pač ne gredo skupaj:

-zelenjavo lahko kombiniramo tako z mesom, žiti, stročnicami, mlekom

-sadje jemo ločeno oz. kombiniramo sladka sadja skupaj (max, 2 vrsti), kisla skupaj... in do max. 14. ure

-ne mešamo pa med seboj različnih beljakovin (npr. meso in jajca), stročnic in mesa itd.....


Telesu boste pomagali tudi tako: da izločite iz prehrane:

- Sladkor, sladice ki ga vsebujejo (uporabite za sladico sadje, npr sladica v kozarcu: prosena kaša z mandeljevim maslom, cimetom, kokosovimi kosmiči in kakijem )

- Zmanjšajte količino mesa

- Cvrtje

- V naprej pripravljena živila

- Predelana živila

- Omejite kruh in moke

Aha se famozni detox: po 16. uri ne jejmo in se bodo naša jetra in ledvica razstrupila sama, saj so res močen in čudežen organ, ne potrebujemo nobenih dodatkov itd.. Potrebujemo samo voljo zdržati prve tri dni , potem gre že lažje☺️

To so osnove, ki so v bistvu priprave na pravo razstrupljanje, ki ga bomo delali 40 dni pred veliko nočjo. Vesela bom našega druženja!



Naj postane zdrav, preprost način prehrane naš življenjski slog <3


(P)ostanimo zdravi! Hvala, ker ste <3


Apolonija Infinity of Chi



bottom of page