top of page

Hrana za poletje in Zdrava alternativa poletnim pregreham

Updated: Mar 28, 2023

Poletje je tu, čas veselja in "sladkih pregreh"


Končno je tu poletje, čas dopustov, zabav, piknikov , druženja to je čas za smeh, radost, za odklop .… in po tradicionalni kitajski medicini (*TKM) je to čas Srca.. Srce ima rado smeh, dotik , druženje in ni slučaj, da imamo ravno v tem obdobju dopuste in počitnice.

Barva srca je rdeča in njen element je ogenj. Torej je potrebno vnašati vodo, da telo ohlajamo .. tudi s hrano. Sedaj je čas za rdečo barvo hrane in vso hrano , ki ima v sebi veliko vode: paradižniki, lubenice, kumare, zelene bučke, stročji fižol… ta hrana ureja našo prebavo in krepi naše zdravje.

Nekaj nasvetov , ki bi se naj jih držali v poletnem času - kaj krepi naše srce in kaj naj bi poleti v času srca jedli/pili?


Poleti jejmo več ( vsaj 50% ) surove-žive hrane…. S kuhanjem uničimo encime za prebavo, ki jo ima zelenjava v sebi… in jo zato težje prebavimo. Zato smo utrujeni po jedi , ker ima telo težjo nalogo prebaviti to neživo hrano….


Hrana, ki je živa ima v sebi vodo in vse potrebne minerale in vitamine, ki jo naše telo potrebuje. Kaj je živa hrana? Idealna je domača zelenjava, ki jo odrežemo na vrtu in takoj pojemo, dlje kot je odrezana, bolj postaja neživa in njeni deleži vode, vitaminov in mineralov se s časom manjšajo.


Zajtrki naj bodo sveže sadje in/ali smutiji. Poleti je čas za lubenico, jagodičevje, melone, ananas, breskve, fige…. Sestavine za zeleni smutiji naj bodo: Voda, ena zeleno listnata zelenjava (brstični ohrovt, špinača, blitva, Zelenje korenja…), en do dva sadja (npr. banana in jagodičevje) in neka zdrava maščoba ( čija semena, sveže mleta lanena moka, konopljina semena…). Lahko mu dodamo še limono, stebelno zeleno ali peteršilj.


Kosilo naj vsebuje vedno solato in zelenjavo. Polnovredna rastlinska prehrana je tudi najbolj alkalna za naše telo in nas torej ne kisa.


Zadnji obrok naj ne bo prepozen (optimalno je do 18h) in naj bo lahek, s čim manj sestavinami, da lahko telo hitreje opravi proces prebavljanja ( saj smo že v času dnevnega Jina, pasivnosti in telo se pripravlja na počitek, regeneracijo in razstrupljanje). Lahko je čisto zelenjavni ali naj vsebuje kakšno ribo in zelenjavo, morda riž, kvinojo, ajdovo kašo, polento z zelenjavo. Prej ko boste končali s hranjenjem bolj se bo lahko telo regeneriralo.


Poleti se izogibajmo mokam (kruh, testenine), kavi, mlečnim izdelkom in svinjskemu ter rdečemu mesu. Raje posegajmo po ribah in lažjemu mesu. ( max 5X na mesec).

Čokolada je dobra za naše srce… zmerno seveda, a naj bo samostojen obrok in iz zdravih sestavin (Ne s palmino ali kokosovo maščobo).

Pri vsem veselju pa ne pozabimo na Vodo. Voda je zelo pomembna, naše telo je 72% iz vode in jo sproti porabljamo za naše delovanje, za prebavo, govorjenje, potenje… Voda ima spomin in nosi v sebi informacije. Zato pazimo kakšno vodo pijemo, jo informirajmo s pomočjo vrča v katerem voda nekaj časa stoji in se ji izbriše spomin poti- po kateri je voda prišla do nas, naše hiše…. Ne pijmo ledene vode- saj jo mora naše telo segreti in s tem se segrevamo in ne hladimo.


Da bo poletje in dopust zabaven in bomo imeli polno energije vam podajam nekaj zdravih alternativ za piknike in poletne zabave:


Ko imamo piknike in žar, ni potrebno vedno posegati po mesu in priprava je lahko hitra in enostavna- to si vsi želimo, kajne?

Nekaj idej za nabodala:

- Caprese nabodala: male okrogle mozarele in češnjevi paradižniki ( ki jih rej mariniramo v olivnem olju, solimo in dodamo drobno nasekljan origano)

- Kozice in češnjevi paradižniki ( kozice mariniramo : sol, olivno olje, kajenski poper)

- Šampinjoni in zelene bučke

- Losos, rezina limone in zelene bučke (losos narežemo na kvadratke, ga mariniramo s soljo, limoninim sokom, zelišči)

- Koruza, paprika (rdeča , rumena), zelene bučke, mladi kozji sir


Priloga naj bodo slastne sestavljene solate – iz pretežno surove zelenjave, uporabite domišljijo in preizkušajte nove ideje, npr

Slastna solata iz nadzemne kolerabe:

1. Recept

Sestavine:

nadzemna koleraba

mlado korenje

češnjevi paradižniki

kokosov jogurt

gorčica

drobnjak

sol, poper

bučno olje

drobnjak


Postopek:

Kolerabo in korenček olupimo, nato pa ju nastrgamo j na dolge "špagete". V posodici zmešamo bučno olje, sok limone, kokosov jogurt in gorčico. Solimo in popopramo po okusu, dodamo svež narezan drobnjak. Poleg kolerabe in korenčka naj v skledo skočita še na polovičko oz četrtinke narezani češnjevi paradižnik.


2. Recept

Sestavine:

koleraba

mladi kozji sir

orehi

sol, poper


Postopek

kolerabo narežemo na lističe, sir narežemo na kocke, pokapamo z olivnim oljem ( začinimo po okusu) posujemo z orehi in uživamo v lahki 123 jedi.


Na žaru ali v ponvi lahko pripravimo tudi slasten Pak choi:

Sestavine:

- 1 žlica vode

- 1/2 žlice umeboshi kis/limone

- 1 čajna žlička mirina ali ½ čajne žličke medu in suhega belega vina oz suhega šerija

- 1/4 čajne žličke opečenega sezamovega olja

- por

- Ščepec kosmičev rdeče paprike

- 2 žlički sezamovega/olivnega olja

- Pak choi prepolovljen ali na četrtine narezan

- Sezamovo seme, za posip


Postopek:

- V manjši skledi zmešamo tamari, vodo, umeboshi kis, mirin, sezamovo olje, nasekljan na drobno por in kosmiče rdeče paprike.

- V veliki ponvi na srednje močnem ognju segrejemo olje. Dodamo polovico pak choija prerezano stranjo navzdol, in pražimo, dokler ne porjavi na vsaki strani, 1 do 2 minuti na stran.

- Dodamo v ponev k pak choiju omako. Premešamo, nato pokrijemo in kuhamo še 1 do 2 minuti oziroma dokler bok choy ni mehak.

- Na koncu potresemo s sezamovimi semeni.



Kaj pa pijača?

Zelo priporočam limonade - sobne temperature ali mlačno….(malce limone v vodi), ki ji lahko dodamo meto/baziliko/rožmarin ali ingver. Lahko ji dodamo pest jagodičevja, kako rezino lubenice in bo dobila okus, a bo se vedno voda, ki jo naše telo potrebuje.

Limonada je lahko tudi iz limete ali grenivke! Odlična je tudi voda s kumarami!

Ingverjeva limonada je odlična za prečistiti našo limfo- če imate težave z zatekanjem nog potem naj bo ta pijača dnevno na vašem meniju.


Še nekaj idej za poletne napitke:

Voda z »okusi » zelišči naj bo vsakodnevno na našem pultu v vrču, in kozarec pri pitju si lahko okrasimo, z rožo ali zeliščem ali koščkom sadja da bomo v pitju še bolj uživali in ne bo nobene ideje v umu o kakršnemkoli prikrajšanju

LIMETINA LIMONADA Z JAGODIČEVJEM

Potrebujemo:

zrele limete

šopek sveže mete ali melise

skodelico svežega ali zmrznjenega mešanega jagodičevja

vodo


Sok limet zlijemo v vrč, dodamo svežo meto, jagodičevje, vodo. Dobro premešamo in pustimo stati vsaj kakšno uro, da se okusi med seboj lepo povežejo


ZELENI ČAJ S TIMIJANOM IN ROŽMARINOM

Potrebujemo:

zelenega čaja

vodo

nekaj vejic svežega timijana

1-33 vejice svežega rožmarina

limono


Zeleni čaj skuhamo po navodilih: Vodo segrejemo na 80°C in jo zlijemo v čajnik z zelenim čajem, pustimo 2 - 3 min, čajne liste odstranimo in dodamo timijan in rožmarin. Limono dodamo po želji.

Po petih minutah je napitek pripravljen in ga lahko uživamo ali ga ohladimo in pijemo sobne temperature.

Ohlajen, je izvrsten, poživljajoči ledeni čaj za vroče poletne dni.


Timijan v čaju podpira spomin, lajša glavobole in mišično napetost in prav tako pozitivno deluje na naš živčni sistem

Rožmarin v čaju deluje antioksidativno, antibakterijsko in protivnetno.


BEZGOVA VODA

Potrebujemo

cvetove bezga

imono


Priprava:

V stekleni vrč damo cvetove bezga. Cvetov NE UMIJEMO pod tekočo vodo! Na njih stisnemo limonin sok in dolijemo vodo.

Pustimo da počiva cca 10 ur. Po počitku iz vrča skozi cedilo prelijemo vodo v drug primeren vrč ali neposredno v kozarec.


ZELENIN SOK Z GRENIVKO, ALOE VERO IN SPIRULINO

Potrebujemo:

manjši šop stebelne zelene

3 sočne grenivke

kos sveže aloe vere

2 žlički spiruline v prahu

Stebelno zeleno osočimo, grenivke stisnemo, aloe vero pa olupimo. Vse sestavine damo v blender in dobro zmiksamo. Nalijemo v dva kozarca in postrežemo.

Če nimamo sokovnika lahko zeleno kar zblendamo v blenderju


Pri alkoholu bodimo zmerni, penina naj bo suha, mešajmo vino z vodo, pri gin toniku naj bo tonik z manj sladkorja – ali celo izberimo slovenski gin Vera, ki je brez alkohola- odlična alternativa!


Želim vam zabavno poletje, polno smeha, sprostitve in lepih čarobnih trenutkov! In pustimo stres pred vrati!


Hvala, ker ste <3 (P)Ostanite zdravi!

Apolonija Infinity of Chi



bottom of page