top of page

Končno dopust, toda...




Veš tisto, ko greš končno na dopust- končnoooo , pa te doletijo določene tegobe?

Na dopustu nas velikokrat spremlja zaprtost ali obratno diarea, kako si pomagati?

Vedno iščemo vzrok, da lahko čim-hitreje in uspešno odpravimo posledice. Pa si poglejmo nekaj vzrokov za zaprtost: pitje premalo vode ( mlačne oz. sobne temperature), uživanje premalo vlaknin, premalo fizične aktivnosti, preveč sladkorjev, če prehitro jemo in ne prežvečimo dobro hrane, diabetes, dolgoročno jemanje odvajal....in tudi v glavi je veliko... Nekaj idej za odpravo zaprtja: pitje soka suhih sliv, na tešče (ki jih namakaš čez noč)- lahko si jih tudi zjutraj po namakanju zmiksaš v sok in spiješ na tešče, piti je potrebno seveda veliko vode, lahko tudi suhe fige pripraviš kot slive, jej hrano z veliko vlakninami, namoči lanena semena v vodi in jih pij-jej, zjutraj na tešče in zvečer pojej 1 čajno žličko lanenega olja, zjutraj in zvečer si zmasiraj trebuh v smeri urinega kazalca, ne jej pozno zvečer, gibaj se..... , na tešče zjutraj jej kivi (samostojno!), ali lubenice. Drži se seveda pravil zdravega prehranjevanja kar pomeni, sveže sestavine, ne jej vnaprej pripravljene hrane, ne uživaj sladkarij, sladkih pijač, "umetne" hrane (čipse, bonbone, itd.), jej lahko hrano. Drži se našega bioritma telesa in glej ure prehranjevanja ter pij zadosti vode (vsaj 2,5 l dnevno), le ta ne sme biti hladnejša kot je sobna temperatura in pijemo jo po požirkih, da bo res prišla tudi do črevesja.

Kaj pa če nas doleti diarea? Diarea se pojavi, ko se hoče naše telo znebiti škodljivih in nevarnih substanc, zato je lahko celo dobra ( v normalnih količinah in ne predolgem času) Vzroki so lahko: napačna oz. strupena/pokvarjena hrana, viroze, preveč toxinov, lahko se pojavi tudi ko uživamo dodatke za detox- ker le ti povzročajo sproščanje toksinov iz telesa, ti dodatki lahko ubijajo škodljive bakterije in glive- proces ki zopet sprošča toksine....

Najprej poskušaj ugotoviti vzrok in ga odpraviti, pij 3x na dan glino(1 žličko gline v kozarcu vode pustiš vsaj 2 uri, najbolje čez noč), jej samo če si res lačen in lahko hrano npr: naribana jabolka, zmiksano banano, sveže skuhano zelenjavno juhico, pij vodo z dodano soljo. Izogibaj se mlečnim izdelkom in vsem izdelkom iz moke, kavi, čaju, alkoholu sladkim pijačam.... Moxaj se na predelu popka, lahko tudi večkrat na dan.


Naj nam te tegobe ne pokvarijo dopusta, zato deluj preventivno in živi zdravo.

Lep prijetne dneve in bližajoč dopust, uživajte v malenkostih, najdite lepoto v naravi in svoj mir, življenje je lepo. :)

Hvala, ker ste in ostanite zdravi xx

Apolonija

bottom of page