top of page

Moxa in enakončje

Updated: Mar 28, 2023

v času solsticija - enakonočja so posebne energije, so močnejše in 5 dnevno moksanje v tem času ima učinek kot bi moksali cel mesec, izkoristimo ta podarjeni sveti čas.



Moxa je starodavno zdravilo ognja, po stari kitajski medicini (TKM). V “cigari”- moxi je zmes kitajskih zelišč-predvsem pelina, ki prodrejo zelo globoko v telo, ga segrejejo in razsluzijo. Moxa je zdravilo za 100 bolezni. Za najboljši učinek moxa terapije je potrebno prilagoditi prehrano, glede na diagnostiko po TKM. Sluz v telesu je posledica nepravilne prehrane, torej nepravo živilo ob nepravi uri oziroma od zdravil, skrbi in stresa.Pri nas se prodaja sicer tudi brezdimna moxa , ki je narejena prav za evropski trg, ker evropejci ne maramo dima. Vendar njena sestava ni ista (premog!), zato tudi učinki moxe ne morejo biti isti.


Kdaj uporabljamo moxo? Kadar je veter, vlaga in/ali mraz. Moxa zelo okrepi pljuča, pri diaerji (tudi za otročke) , pri bronhitisu, pri pljučnici , če se preveč potimo, pri utrujenosti, pri vlagi- mrazu v telesu, pri fizični depresiji, pri napihnjenemu trebuhu, pri cistah, za znižanje telesne teže, za zvišanje klimatske zaščite ( ker moxa terapija poveča pretok Qi energije, je odlična ravno v jesensko-zimskem času, ko nam primanjkuje toplote sploh pa od 21-26.3 ter od 21.-do 26.9.), če nam teče z nosa, če se otroci potijo v glavo, pri lipomih, moxa odpravlja strupe iz telesa, pri menstrualnih bolečinah, pri neplodnosti, pri menopavzi, ko nas boli uho…. zelo pomembna je za krepitev urogenitalnega trakta, pri vnetjih mehurja, ledvičnemu popuščanju…. Moxa krepi ledvice, kjer je shranjena naša življenska esenca. Ko nam te energije zmanjka, je našega življenja konec. Moxamo lahko odrasle kot tudi otroke, mame naj ne bi bile nikoli brez moxe pri roki (pri bronhitisih, diareji, ustrujenosti, prehladih otrok…).

Pomembno je vedeti tudi kdaj se moxe ne uporablja in kje. Moxe nikoli ne izvajamo na glavi ( izjema so lipomi, kjer naj moxanje izvaja terapevt)! Prav tako moxe ne izvajamo, če je v telesu že preveč toksične toplote!

Kako moksamo in koliko časa? Čas je odvisen od 5 do 20 minut, odvisno od posameznika in problematike. Moksamo na predelu popka, trebuha , pljuč oz. na hrbtu, odvisno od simptomov. Za preventivo moxamo na popku: v popek damo sol (da ga zaščitimo in da prodre toplota čim bolj globoko), eno roko imamo pod moxo, z roko v kateri imamo prižgano moxo pa krožimo cca 2 cm nad popkom.

Pri otrocih moxamo ponavadi manj časa 3-5 minut (prehlad), učinek pa je neverjeten.

Moxa terapija, zagotavlja odpravljanje hladu iz notranjosti organov, razsluzitev telesa, takojšnje lajšanje bolečin, anestetični učinek ter močno krepitev imunskega sistema. Terapija je prijetna, neboleča in je v podporo drugim zdravljenjem.

Poskusite, brez tablet in obiska zdravnika oz. lekarne se da dosti bolj zdravo in ceneje rešiti določene težave.


Ostanite zdravi in hvala, ker ste <3


(P)Ostanite zdravi! Hvala, ker ste

Apolonija Infinity od Chi

Prijavi se na novičke in prejmi Brezplačen katalog-/Navodila za moksanje: klik na link: http://eepurl.com/gjOG2X


bottom of page