top of page

Novoletne zaobljube naj ne bodo le besede oz. želje

Updated: Mar 27, 2023




Novoletne zaobljube so tako rekoč stalnica v naših življenjih. Novo leto, nove želje… želje po spremembi, želje postati boljši človek, se več gibati, se bolj zdravo prehranjevati.

A ni tako preprosto – smo ljudje navad in le te ni tako lahko spremeniti, lahko zdržimo mesec, dva.. a kmalu smo nazaj v starih tirnicah… razen če korenito spremenimo svoja življenja, če delamo na sebi, na vseh nivojih našega bivanja od same prehrane, do gibanja, na spremembi podzavestnih vzorcev itd…

Mene je prehrana zanimala že odkar pomnim in sem imela zelo različni izkušnji v otroštvu in to je definiralo moje življenje in moj življenjski slog. Odnos moje mame do hrane in moje tete- pri kateri sem preživela nekaj otroštva je bil zelo različen. Mama je kuhala sila preprosto in enostavno, sezonsko in seveda lokalno. Večinoma smo hrano pridelali sami doma in načeloma je skuhala nekaj na hitro… Teta je bila šolana kuharica, ki je delala v restavraciji in je hrani dajala velik pomen – krožniki so morali biti lepi na izgled, hrana je bila odlična in pazila je na raznolikost, na pisanost na krožniku, sestavine so bile vedno zdrave…

Moje življenje se je odvijalo veliko okoli hrane- vendar kot ledvični otrok mi ni bilo veliko do zdrave hrane: nisem marala niti zelenjave niti sadja…in mi je bila hrana lahko prej muka kot veselje. Tako sem sama skozi življenje preizkusila različne načine prehranjevanja od presnega do veganskega, vedela sem da ko bom našla pravi način zase bom vedela kaj to je in bo to postal moj način življenja. Ko mi je življenje prineslo na pot tradicionalno kitajsko medicino sem vedela: to je to, tu najdem odgovore, to mi je logično, to je v skladu z menoj… a vseeno nisem čez noč spremenila svojih navad. Potreben je bil čas, podpora, učenje.. spremembe na vseh nivojih, predvsem pa poslušanje svojega telesa- ki nikoli ne laže.

Saj poznate to ko se fasciniramo nad nekim načinom in si rečemo tako bo od sedaj naprej, to mi je dobro in to bom odsedaj naprej počel…. A po nekaj tednih morda mesecih… smo nazaj, oziroma imamo »spodrsljaje« in odvisno kako jih jemljemo. Ko enkrat spodrsnemo na tej poti, nam lahko postane vseeno: saj ne gre, pa saj enkrat ni noben krat in smo hitro nazaj na starih tirih preden se sploh zavemo. Ali pa si postavimo previsoke zahteve in izgubi vse skupaj čar, se počutimo preobremenjeni in ne zmoremo…

Stare navade najlažje presežemo s tem, da vpeljemo novo navado- ki ji damo visok pomen. Na primer pitje čaja ali kave itd….je obred in če ju bomo samo zamenjali s kozarcem vode ne bomo dolgo zdržali brez skodelice čaja, saj bomo pogrešali poleg okusa ta obred, to noto, ki smo jo pripisali čaju. Vendar voda je življenje in je najbolj pomembna za naš obstanek (poleg sonca)- zakaj ji ne bi dali visok pomen tudi pri uživanju? Natočimo jo v najlepši kozarec ali skodelico in se zahvalimo za čisto vodo in uživajmo v vsakem požirku. Tako bo voda lahko postala naš novi obred.



Vse je v naših glavah – od tega kako se nastavimo, kakšen pomen damo nečemu je odvisen naš rezultat. Seveda tudi samo okolje ni enostavno- preobremenjenost na delu, veliko dela za računalnikom, socialni stiki- ki so zelo pomembni, so se zmanjšali… In ko smo enkrat že zelo utrujeni, pod stresom težko vpeljujemo nove navade oz delamo nadzorovane spremembe v naših življenjih.


Vse do marca smo v času ledvic po TKM in jemo hrano, ki nas greje in ledvica krepi. Je januar pravi čas za »hujšanje«? Če smo v decembru pretiravali, moramo na pravi način sedaj telo podpreti, mu pomagati, da pride nazaj v ravnovesje- ni pa to optimalen čas za hujšanje – telo potrebuje pozimi počitek in nežnost, manjši vnos hrane, za hujšanje oz razstrupljanje bo čas marca, ko vstopamo v pomlad in naša jang energija narašča. Pijmo dovolj vode (tople oz vroče), jejmo enolončnice in veliko juh, za katerih presnovo porabimo manj energije. Kislo zelje in repa naj bo stalnica na naših mizah in ne pozabimo na kalčke. Pozimi je sveže zelenjave manj in tudi surova hrana ni priporočljiva- a kalčki so velika doza vitaminov in mineralov, ki popestrijo naše zimske jedi. zato ne pozabite na kalčke in microzelenje.



Zato bomo od januarja in do marca jedli in delovali po načelih krepitve naših ledvic in pripravili nežno in na zdrav način telo na pomladno razstrupljanje. Pridruži se nam , pričnemo 9. 1. 2023 s 30 dnevnim programom za krepitev ledvic ( oz ga bomo nadaljevali, tisti ki ste že v programu ledvic od Novembra 2022)


Eno od živil, ki nas grejejo je kostanj. Upam da ste ga nabrali in si ga shranili za zimo. Ne samo da greje, je skoraj popolno živilo, saj ima ogromno vitaminov in mineralov. Meni je najboljši v kostanjevem humusu in topli kostanjevi juhi:


Kostanjeva juha



Sestavine:

200 g kuhanega, olupljenega in pretlačenega kostanja

½ manjšega gomolja zelene

Por

6 dl vroče zelenjavne osnove ( sama olupke zelenjave shranjujem v hladilniku in ko jo je dovolj skuham zelenjavno osnovo)

0,3 dl rastlinske smetane iz indijskih oreščkov ali mandljev ali JŽ mandljeve paste

sol, peteršilj,

1 lovorov list

olivno olje

limonin sok

Priprava: Por in zeleno drobno sesekljamo in popražimo na olju. Dodamo kostanj, prilijemo vročo zelenjavno osnovo in dodajmo lovorov list. Zavremo in kuhamo 20 minut. Odstranimo lovorov list, kuhano juho pa prelijemo v blender in zmešamo do gladkega. Prelijemo nazaj v posodo, prilijemo smetano iz indijskih oreščkov ali mandljevo pasto, začinimo s soljo in sveže zdrobljenim poprom. Dodamo sesekljan peteršilj, nekaj kapljic limoninega soka, nekaj sesekljanih pečenih kostanjev.


Kostanjev humus



Sestavine:

500 g kostanja

70 ml limoninega soka

50 g sezamove paste

1 žlička mlete kumine

100 ml vroče vode

50 ml ekstra deviškega olivnega olja

sol, poper


Priprava:

kostanj skuhamo, olupimo in pretlačimo, dodamo ostale sestavine in dobro zblendamo, damo v skodelice oz kozarčke, na vrhu lahko še malo popopramo in par kapljic olivnega olja

Postrežemo: s koščki korenčka ali na riževih hrskih ali krekerčih iz semenk...

Naj vam gre v slast!


Več receptov najdete v 5 E knjigah receptov, za vse letne čase in vse morfologije!



(P)ostanite zdravi in Hvala, ker ste <3


Apolonija Infinity of Chi

Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine, II stopnje

www.apolonijainfinity.com

bottom of page