top of page

Oktober, čas pljuč in naša čustva

Morfološki tipi - Pljuča, ter naša čustva, kaj povzročajo?


Jesen prinese sušo in to je čas za Pljuča. Njihova barva je bela, povezani so s kovino in njihov okus je pikanten.

Čas delovanja pljuč je med 3 in 5 uro zjutraj, povezana pa so z debelim črevesjem, njihova ura je med 5. in 7. uro zjutraj ( v tem času bi naj šli tudi vsak dan na blato!). Bodite pozorni, če se v tem času budite, kašljate, ste nemirni. Vaše telo vam na ta način sporoča, da prihaja do neravnovesja v enem ali obeh od omenjenih organov, lahko zaradi nepredelane in nakopičene žalosti, neravnovesja energij, zasluzenosti. Telo vam sporoča, da je čas, da se posvetite krepitvi in predelanju negativnih emocij, spremembi prehrane in primernem gibanju.


Pljuča so kisik za vse organe (kontrolirajo kisik v krvi)! Pravimo jim tudi mojster energije, saj so osnova za dihanje in elastičnost naše cele kože- lepa koža je sinonim dobrega delovanja pljuč.




Morfološki tip pljuč prepoznamo po svetli- porcelanasti polti, po pegavosti, lahko je to tudi rdečelasa oseba. Običajno so to bolj suhi-vitki in ravni ljudje, ki se zravnano držijo, širših ramen, ozkih bokov, oči rahlo izstopajo navzven. Se ne potijo veliko. Pljučni tip ima precej izsušenosti, zato je pomembno da dovolj pije po požirkih, toplo vodo, skozi cel dan. Pljuča krepijo kožo in lase, vladajo nosu. Dermatitisi in alergije so torej povezani z deficitom* pljuč, prav tako zastrupitve, herpes, črevesne težave, ki se pokažejo preko madežev na koži in kožnih manifestacij.

Čustva, ki vladajo pljučam so žalost, depresija, melanholija, jok. Ko so pljuča v deficitu* je ta človek pesimističen, zaskrbljen, zelo empatičen, občutljiv in senzibilen do človeka. Zaradi deficita* pride lahko do kašlja, alergije, izcedka iz nosu, angine, bronhitisa, pljučnice, laringitisa, luskavice, atopičnega dermatitisa, izsušenosti kože, las in sluznice, astma dispneja, gripe, hiperventiliranje in drugo....Vse napake, ki jih počnemo v prehrani se zrcalijo na koži.

Hrana, ki krepi pljuča: oves, rumeno proso, paprika, kokošja juha, gorčica, pekoča paprika, poper, ingver, žafran, mandeljni, breskve, kutine...

Pikanten okus premakne energijo navzven in navzgor. Kisel okus okrepi pljuča.

Kako vemo da so naša pljučna energetsko močna? Opazujmo se, če je naš imunski sistem močan, če je koža čista in lepa. Takrat tudi žalosti ne podležemo prehitro, počutimo se močne in dihamo s polnimi pljuči.

*deficit: pomeni energetski zastoj. Ko je na določenem delu organa deficit, ta povzroči, da organ ne deluje optimalno in se pričnejo pojavljati težave... bolezni....


Pljuča so naš življenski dih, pazimo nanj?


Ljudje smo kompleksna bitja, ki za zdravo in dolgo življenje potrebujemo ravnovesje in harmonijo. Če mi pravilno in zdravo jemo, vendar smo v slabem odnosu, se neprenehoma kregamo, smo žalostni, jezni, nas je strah, smo zaskrbljeni ali pohlepni... je to strup za naše telo, ki lahko delno ali v celoti izniči pravilno prehrano. Tako kot se lahko le mi sami odločimo kaj je pomembno za nas in kakšno življenje želimo, ali bomo zdravo živeli, tako je tudi na nas, da se odločimo kakšno hrano bomo uživali ter kakšnih čustev ne želimo v naših življenjih in čimbolj stremeti k temu. Ni lahko vendar pomislite: če pridete do neke zmage preveč na lahko, kar mimogrede...je ta zmaga sladka? Za kar se trdno odločimo in gremo po poti, ki ni vedno lahka, ki zajema odrekanja in doslednost... takrat je zmaga in zadovoljstvo toliko slajša in nagrada je zdravo, vitko telo in dolgo življenje brez tablet.




Čustvo žalosti blokira delovanje pljuč, neposredno vpliva na pljuča in debelo črevo, zato takrat dihamo slabo in imamo tudi težave z odvajanjem. Posledica je, da v telesu zato zastajajo strupi, ki se niso izločili z odvajanjem blata. Kri ne dobi dovolj kisika – saj se zaradi slabega dihanja v krvi zadržuje preveč ogljika. Ta nas zakisa in preprečuje prenos hranilnih snovi. Bolezni in rak vemo pa živijo v kislem okolju. Proti depresiji in žalosti jejmo pikantno hrano, ki energijo potisne navzven in navzgor. Najdimo si nekaj, kar nas razveseljuje (družina, žival, sprehodi, vrt.......)

Strah je zelo močno čustvo, ki je v naši družbi zelo prisoten. Strah prizadene Ledvica in sečni mehur. Ko nas je strah se ledvica stisnejo in nastane zastoj pri filtriranju in čiščenju krvi, kar povzroči motnjo cirkulacije-dobimo ledene roke in noge. Sol je v pomoč ledvicam proti strahu – vendar ne zvečer oz. po 18. uri (sol naj bo navadna, nejodirana, morska). Ko začutiš, da te je strah odpri usta in dihaj z odprtimi usti in ne pozabi (kot so rekli nekdaj): »nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha«.

Čustvo jeze onemogoča normalno delovanje jeter. Jetra so zelo pomemben organ odgovoren za čiščenje naše krvi in in če so jetra blokirana z jezo, smo zastrupljeni.



Pohlep čutimo in vidimo vsak dan. Pohlep prizadene srce in tanko črevo. Želja po vedno večjem bogastvu se odraža tudi z aritmijami in nepravilnostmi v delovanju srca.


Skrbi nas zastrupljajo neposredno, najbolj prizadenejo našo prebavo- Želodec, Vranico in trebušno slinavko. Ko nas skrbi so prebavila v krču in ne morejo opraviti svoje naloge zato lahko tudi najbolj kakovostna hrana v telesu postane strup, saj se ne bo presnovila in bo morda celo zavrela ali obležala v skrčenih prebavilih. Tako namesto dobro prežvečene, kislinsko in encimsko obdelane hrane v naše črevo prihaja na pol prebavljena hrana, ki predstavlja odlično gojišče za patogene organizme, ki nas pospešeno zastrupljajo. Velikokrat nas je strah že vnaprej za stvari, ki se morda potem sploh ne zgodijo in si mi v naših glavah pripravimo že vse mogoče scenarije.... Živi ta trenutek , tukaj in zdaj.

bottom of page