top of page

POLETJE JE ČAS SRCA IN RADOSTI


V tradicionalni kitajski medicini se vsako obdobje leta povezuje s specifičnimi energijami in organi v telesu. Poletje predstavlja obdobje najvišje energije, ki je povezana s srcem. Ta sezona je čas, ko je energija v naravi najmočnejša, temperature so višje, in ljudje imajo večjo življenjsko energijo.


Po tradicionalni kitajski medicini je srce eden od osnovnih organov v telesu, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega obtoka, psihičnem in čustvenem ravnovesju ter spanju. V poletnem obdobju naj bi bil naš življenjski utrip v skladu s to energijo srca, kar vključuje večjo aktivnost, druženje, uživanje v življenju in izražanje radosti.


Vendar pa je pomembno omeniti, da je tradicionalna kitajska medicina celosten sistem in vsako neravnovesje v telesu lahko vpliva na vse organe. Tako se lahko težave s srcem pojavijo tudi v drugih letnih časih in niso omejene samo na poletje.



V času srca po tradicionalni kitajski medicini je priporočljivo uživati hrano in pijače, ki podpirajo energijo srca in uravnavajo telesno ravnotežje. Tu je nekaj splošnih smernic glede prehrane in pijače v času srca:


Hladna hrana in pijače: V poletnih mesecih je priporočljivo uživati tudi presno hrano, veliko zelenjave in sadja, ki sta v poletnih mesecih na voljo, da pomirimo toploto v telesu. Lahko vključujete sveže sadje, kot so lubenica, melona, jagode, breskve, agrumi, jagodičevje in zelena zelenjava. Prav tako se lahko osvežite z zeliščnimi čaji, kot je metin čaj, in vodo z okusi od zelišč do sadja, ki jih sami pripravite doma ( brez dodanih sladkorjev).


Grenko in grenko-sladko: Grenko okusno hrano in zelišča lahko uživamo v zmernih količinah, saj pomagajo uravnavati srce in odpravljati toploto. Primeri vključujejo radič, grenivko, brusnice, rukolo in zelišča.



Hrana, ki krepi srce: Vključimo hrano, ki podpira srce in krvni obtok, kot so losos, skuša, tuna, leča, čičerika, lanena semena, oreščki in seveda zelena zelenjava in vsa zelenjava z veliko vode. Te sestavine lahko pomagajo uravnavati krvni tlak, zmanjšujejo vnetja in izboljšujejo pretok krvi.


Zmanjšanje težke, mastne hrane: V času srca je priporočljivo zmanjšati uživanje težke, mastne hrane, saj lahko obremenjuje srce in krvno žilni obtok in povzroča nelagodje v vročih poletnih dneh.


Zadostna hidracija: V poletnem obdobju je pomembna zadostna hidracija, saj vodo izgubljamo tudi s potenjem. . Pijmo dovolj vode, vode z okusi in ne pretiravajmo s čaji- ki ans lahko dodatno dehidrirajo.


Pomembno je omeniti, da so to samo splošne smernice in je prehrana lahko individualna glede na specifične potrebe vsake osebe. Vedno je priporočljivo poslušati svoje telo, se posvetovati s strokovnjakom za tradicionalno kitajsko medicino, da dobite prilagojene nasvete glede prehrane in pijače v času srca.

bottom of page