top of page

Pozno poletje je čas Vranice in Želodca


Pozno poletje, tam od sredine avgusta dalje- v začetku jeseni je čas Vranice - trebušne slinavke.

Vranica je povezana z želodcem, njena barva je rumena, pripada ji sladek okus. Njena čustva so razmišljanje in premišljevanje, ko je v deficitu* postane obsedena, lahko nastanejo tudi bulemija in anoreksija, nastanejo zaskrbljenost, tuhtanje, deficit spomina. Spomin je shranjen namreč v vranici.

Večina morfologij vraničnih tipov ni prirojena temveč si jo pridelamo sami z napačno prehrano in je žal zelo pogost!







Kako prepoznamo morfološki tip vranice? Opisujem 100% morfološki tip, čeprav vemo , da smo vsi otroci dveh staršev in da imamo skoraj vsi dva morfološka tipa. Tip vranice ima okroglo obliko telesa, pasu ni zaznati, nagnjena je k zatekanju in zastojem tekočin, veliko se poti, običajno ima podbradek, dva (kar pomeni, da ne sme večerjati!), tkiva so mlahava, ima celulit, ohlapna, prsa so padajoča - niso krepka, zatečeni podočnjaki, redki lasje in plešavost, oči so svetle in okrogle. Značilna je bela polt in na soncu postne hitro rdeč. Stopala so obrnjena navzven, v kolenu se dotikajo. To je lahko tudi zelo suha oseba, ki ima mlahava tkiva in celulit!

Vranični tipi ljudi so zelo rutinski, leni, počasni, brezvoljni, imajo slab spomin ter jim zaradi vsega tega primanjkuje lastne vrednosti in morale.

Veliko in preveč razmišljajo, namesto, da bi tudi ukrepali.

*deficit: pomeni energetski zastoj. Ko je na določenem delu organa deficit, ta povzroči, da organ ne deluje optimalno in se pričnejo pojavljati težave... bolezni....

Naš življenjski cikel gre tudi skozi naslednje faze:

  • Prvih 15 let živimo v fazi Jeter (nam je znano kajne, hočem takoj zdaj, ego...)

  • Od 15. do 30. leta starosti živimo v fazi Srca (ljubezen)

  • Od 30. do 45. leta živimo v fazi Vranice, kjer se problemi napačne prehrane pričnejo (težave z želodcem)

  • Od 45. do 60. leta smo v fazi Pljuč (jok)

  • Od 60. do 75. leta starosti smo v fazi Ledvic (strah)

Nad 75. letom pa živimo od naše življenjske energije, ki nam je ostala, če smo lepo in zmerno živeli.

Če sledimo tem življenjskim fazam, vidimo, da se pričnejo težave zaradi naše nepravilne prehrane in napačnega življenjskega sloga po 30. letu starosti.

Vranica je zemlja in jo je potrebno dobro- kakovostno hraniti.

Danes se je število vraničnih tipov povečalo že med mladostniki, kar je zelo zaskrbljujoče in slabo, saj smo rekli , da je značilno za vranični tip veliko razmišljanja, obsedenosti, lenobe itd., ti postanejo lažje vodljivi, ne razmišljajo s svojo glavo, kar si od mladih generacij sigurno ne želimo. Da ne govorimo o fizičnih težavah. Želodec imenujemo tudi tranzit, v njemu pride do razvrščanja hrane in prav trebušna slinavka- vranica to hrano razporedi in prenese v organe po potrebi različnih okusov: grenko v srce, sladko v trebušno slinavko in vranico, pikantno v pljuča, kislo v jetra in slano v ledvica. Če le ta ne deluje pravilno nastane v našem telesu prava zmešnjava.



Vranični tip ne sme jesti sladkega po 9. uri (sladko povzroča mentalno počasnost, brezvoljnost, utrujenost, povzroča katar in sluz v telesu. Sladkor se spremeni v kislino in ta kislina zahteva dodaten sladkor za nevtralizirat to kislino in tako smo v začaranem krogu. Potrebno je prekiniti ta začaran krog in ne jest sladkorjev!), ne sme pozno večerjati, če želijo shujšati ne smejo jesti mok . Previdno tudi pri mleku in mlečnih izdelkih ( saj smo že rekli, da jih odrasla oseba ne potrebuje, kajne?). Nikakor in nikoli pa ne mešamo sladkorjev med seboj ( npr,. med in trsni sladkor itd.)

Priporočljiva hrana za vranične tipe oz. za krepit našo vranico :

Krompir lahko jemo takrat ko je sezona krompirja in le ta NE kali. Grah, ki je izvrsten vir kalcija. Lahko uživajo riž, kvinojo, ječmen, koruza, proso, korenje, blitvo, rdečo peso, goveje meso občasno in bela riba, surovo maslo (ki je nevrtalno- a ga ne pregrevamo!), od sadja: melone (občasno jih lahko tudi po obroku), žižole, murve, fige, kaki, liči, jabolka, dateljni (pozimi), indijski oreščki, lešniki, pinjole, avokado.

In seveda vedno se držimo letnih časov in jemo sezonsko, ter poskusimo se držati 24 urnega cikla prehranjevanja, tako bomo zdravi in fit brez odrekanj.

Ker je za vranico značilna tudi vlaga : jutranje meglice in v ozračju je veliko vlage, je potrebno paziti, da ne vnašamo še dodatno v telo hrane , ki vsebuje dosti vlage: npr. kruh, zato ga je potrebno prej popeči, da gre vlaga iz njega . Jesti pričnemo toplo hrano, ki stopi vlago in sluz, ki je morda v nas: bučne juhe, kostanj itd. hrano ki nas tudi pogreje, da ne bomo , ko stopimo za obdobjem Vranice v obdobju pljuč, prehlajeni , kašljali, imeli bronhitisov in vseh pljučnih težav, tudi čustvenih: žalosti, depresij..itd......


Vabljeni v Program Prehrana za Vranico in Želodec v poznem poletju in postavite svoje telo nazaj v ravnovesje"


Apolonija Infinity

bottom of page