top of page

Zdravo razstrupljanje je Wellness za naša jetra in hormone!



Ješ zdravo a tvoje telo se s tem ne strinja?

Pisala mi je znanka, ki je prepričana da je zdravo, saj vendar je lokalno in sezonsko, a si je pridelala kupico težav: od miomov, vročinskih oblivov in drugih izzivov menovpavze, refluks, slabo prebavo, napihnjenost, povečan holesterol, nespečnost.


Se tudi ti prepoznaš v zgornjem opisu?


Telo nas očitno opozarja, da mu nekaj ni všeč in da moramo spremeniti naš način življenja. Toda kje začeti? Vsenaokrog je poplava informacij , ki so lahko zavajajoče oz jih je preveč in se ne znajdemo. Moj odgovor je sigurno: najprej razstrupimo svoje telo, da bomo lahko pričeli graditi na zdravih temeljih svoje čudovito, zdravo, vitalno telo. Pomagajmo mu da bo lahko delovalo v svoji perfekciji- naše telo ve in zna, samo dovolimo mu.


Tudi um nam velikokrat lahko nagaja saj veste kamor dajemo pozornost, to kreiramo. Druga znanka je opazila, da se na veliko piše o menopavzi in hormonih in da je pričela razmišljati veliko o tem ali ji hormoni že nagajajo, kdaj bo vstopila v menopavzo itd, dokler ji menstruacija zares ni izostala in so te težave postale del njenega življenja. Ja na naše telo vplivajo tako prehrana, kot tudi um, čustva, stres in seveda naš celoten življenjski slog.


Naše telo ne laže in nas sproti in vseskozi opozarja ko mu kaj ni všeč. Žal ga velikokrat ne slišimo dokler ni težava že večja ali je celo prepozno.


Danes težko jemo zdravo. Takrat organi ne delujejo optimalno in telo počasi »drsi« v bolezen. Vsepovsod dobimo informacije o prehrani, ki pa so velikokrat napačne oz. jih je preveč in težko izločimo pravilne od napačnih. Razne diete, hitre rešitve rešujejo samo posledice, čez čas povzročijo še dodatne probleme in ne odpravljajo vzrokov. Prvi korak v pravo smer je razstrupljanje – 40 dnevni delni post s katerim regeneriramo telo, da lahko deluje optimalno- saj ga z zdravim razstrupljanjem postavimo kot rada rečem nazaj na »tovarniško nastavitev«. Telo je odličen kompleksen stroj, ki nenehno opravlja nešteto funkcij. Človek mu jih otežuje z napačno prehrano, stresom, premalo spanca, premalo pitja vode, prenajedanjem (pojemo preveč v samem obroku in preveč v celem dnevu), z napačnim načinom življenja.


Kaj je danes zdrava hrana?

Zdrava hrana je ekološka, bio-dinamična polnovredna živa hrana, ki nam daje energijo. V hitrem tempu življenja tudi ne zmoremo sami vsega pridelati, si sami vedno pripraviti obrokov, okolje je onesnaženo, v trgovinah je težko nadzorovati kaj vse je v izdelku, saj znajo proizvajalci dodatke dobro prekriti, v restavracijah imamo tega nadzora še manj. Branje deklaracij je seveda prvi korak ko kupujemo v trgovini- kupujmo ekološko in če kje preveč sestavin, če česa ne razumemo , če izdelek vsebuje palmino maščobo, nepotreben sladkor… potem ni zdravo – pa četudi piše na njemu zavajajoče : »brez glutena« ali bio….


Morda je res lokalna hrana a ni za to obdobje, ali pa ni pridelana ekološko? Osnova za lokalno in sezonsko prehrano je sigurno, da se naučimo kaj zares lahko uspeva v našem okolju in kdaj in pod kakšnimi pogoji. Zdrava hrana rabi energijo sonca in zemlje, da nas nahrani in nam daje potrebno energijo.


Tudi ni vsaka hrana za vsakogar- zato se je potrebno naučiti poslušati svoje telo kaj nam sporoča in ga upoštevati. V veliko pomoč so nam lahko že naše morfologije- (po tradicionalni kitajski medicini-5 morfologij, ki definirajo naše telo, čustva in prehrano), vendar naše telo nosi vsebi tudi prehransko kodo naših prednikov, to je hrana , ki so jo naši predniki uživali in imamo encime za razgradnjo le te. Ta hrana nas najbolj podpira in nam daje potrebno energijo.


Zakaj priporočam pomladno razstrupljanje za vse, ki imate kakršne koli izzive z zdravjem, ki vam primanjkuje energije oz vam telo sporoča, da mu nekaj ni všeč?

In ja priporočam ga tudi vsem, ki teh težav še nimajo in res pazijo na svojo prehrano skozi celo leto- saj tudi pri procesu razstrupljanja prihaja do toksinov- ki morajo iz telesa, okolje je seveda tudi do neke mere onesnaženo in veliko lažje in pravilneje gredo toksini ven, ko dovolimo telesu, da malce bolj zadiha. In ja, ko smo na pomladnem razstrupljanju, je to razvajanje sebe, našega telesa in jetra in hormoni se počutijo kot v wellnessu.

Po pomladnem razstrupljanju se postavi naše telo nazaj v ravnovesje, jetra se obnovijo, hormoni ne bodo noreli sem in tja, energije bo veliko več in zlahka bomo stopili na bolj zdravo pot.


Že od nekdaj so se naši predniki spomladi, ko je čas jeter razstrupljali – po pustu se je pričel namreč 40 dnevni post do Velike noči. Naša jetra so namreč general, ki ukazujejo celemu telesu in tudi drugim😊. Jetra so povezana z žolčnikom, njihov čas je pomlad in veter. Jetra ukazujejo celemu telesu (imunski zaščiti, klimatski zaščiti in čustveni zaščiti, vsem mišicam v telesu – tudi organi in žile so naše mišice!), zato so zelo pomembna. Jetra vladajo vidu, nadzorujejo vse mišice v telesu, ter kontrolirajo žolč. Njihova barva je zelena, okus je kisel. Vse kar pojemo in spijemo gre skozi jetra.


Jetra so naš drugi največji organ in žleza v telesu, težka cca 1,5 kg. Ta organ je edini, ki ima sposobnost regeneracije oz. samoobnavljanja. ( v 40 dneh razstrupljanja se lahko popolnoma regenerira).


Jetra opravljajo več kot 500 funkcij v našem telesu:

· Opravljajo razstrupljanje telesa (izločanje strupenih snovi, toksinov in našega krvnega obtoka)

· Jetra čistijo našo kri

· Njihova naloga je tudi presnova hormonov in pomoč pri sintezi hormonov v obdobju, ko se hormonsko ravnovesje močno spreminja.

· Uravnavajo glukozo v krvi- ki ima veliko vlogo v menopavznem obdobju

· Razgradnja hrane na manjše delce

· Skladiščenje energije (glukoza v obliki glikogena, vitamin B12, železo in baker…)

· Hranijo energijo

· Spodbujajo nastanek žolča, ki je potreben za pravilno predelavo in prebavo maščob

· Tvorijo kri…


Torej razlogov, da se lotite pomladnega razstrupljanja in z njim ukrotite svoje hormone in zdravstvene izzive je več kot dovolj. Ker smo socialna bitja in je dokazano, da nam je v skupini lažje, da je bolj pomembno v kakšnem okolju živimo ( s kom živimo in s kom se družimo- njihove življenjske navade) kot kaj je v naši genetiki ( prej se nalezemo slabih navad kot nalezljivih bolezni) se pridružimo skupini ali si poiščimo vsaj nekoga, ki vas bo pri tem podpiral in bodril, da vam bo teh 40 dni minilo kot bi mignil in bo pomladno postenje postala vaša nova navada.




bottom of page