top of page

Morfologije, kateri tip si?

Updated: Mar 29, 2023

Kaj so to morfologije in zakaj so pomembne ?

Tradicionalna kitajska medicina govori o 5. elementih, 5 morfologijah, ki nas spremljajo skozi letni čas, skozi življenje in določena morfologija nam je dana ob spočetju. In ja je pomembno kateri morfološki tip smo, v katerem obdobju smo in kateri organ imamo morda v deficitu (energetskem zastoju).

Od morfologije je odvisno kakšna je naša postava, kaj in kako radi jemo, kako se gibljemo in seveda naš karakter. Hrana je naše zdravilo in zdravilo je naša hrana je rekel že Hipokrat in vemo da hrana vpliva tudi na naša čustva. Nekdo ki je srčne morfologije ne more biti suh kot ledvična morfologija. Vsaka morfologijo ima torej svojo idealno postavo in vsi lahko iztirimo in si pridelamo neravnovesja in morda vranično postavo. Vsak je tudi indvidum v vseh teh okvirih - prinesemo različno predispozicijo že s seboj na svet, živimo v različnem okolju in različno jemo, živimo... zato ne moremo posploševati- a nam je lahko v večje razumevanje in prve smernice.


Spomladi smo v času jeter ko se narava prebuja in sledi mu obdobje srca, ko moramo paziti da se le ta ne pregreva, sredi poletja se prične obdobje vranice, ko so jutra že meglena in je več vlage v zraku. Sledi mu jesen in sušno obdobje in konec leta stopamo v obdobje ledvic in mraza.


Skozi življenje pa pričnemo prvih 15 let z obdobjem jeter, ko se mišice in naš ego razvija, sledi mu obdobje srca od 15 do 30. leta starosti, to je obdobje sreče, veselja ljubezni in smo zdaj in tukaj brez velikega razmišljanja. Sledi mu obdobje vranice od 30- 45 leta starosti- to je čas skrbi, razmišljanja in nepravilna prehrana skozi življenja nam prične kazati kje smo v neravnovesju, kje smo preveč iztirili… Od 45 do 60. leta starosti sledi obdobje pljuč, to je čas ko smo bolj dovzetni za pljučne bolezni, več je žalosti v našem življenju, če se nismo prej dobro postavili, tako s prehrano kot z delom na sebi. Od 60 do 75. leta sledi obdobje ledvic, to je čas ko nas lahko veliko več zebe, več je strahu, starejši ne marajo sprememb… po 75. letu starosti živimo od svoje življenjske energije, ki smo jo uspeli privarčevati skozi življenje in je nismo zapravili s prekomerno hrano in pijačo ter nepravilnimi kombinacijami ob nepravem času, z negativnostjo… Ja živeli bi naj vitalno od 130 do 150 let.

Po tradicionalni kitajski medicini vsak človek spada med enega od petih morfoloških tipov: jetrni, srčni, vranični, pljučni in ledvični tip človeka. Večinoma smo mešanica dveh in lahko tudi treh tipov, vendar en prevladuje, predvsem pa nam zdravstvene težave povedo, kje v telesu je neravnovesje.


Jetrni tipZunanji videz: telo je skladno in mišičasto , z ozkimi boki in pasom ter širokimi rameni, nekoliko temnejšo olivno poltjo, ki zelo hitro porjavi, močne in bujne lase (po navadi črne barve), nizko čelo in poudarjeno čeljust ter tanka usta. Osebnostne lastnosti: Radi so v središču pozornosti, želijo si biti najlepši, najpametnejši in najboljši, vedno imajo prav in brez težav sebe dajo na prvo mesto. Radi zamerijo in ne pozabijo Pogosto so perfekcionisti, ekstremisti, so zelo odločni in ambiciozni ter uživajo v vlogi vodje. Imajo močna čustva

Barva: Zelena.

Okus: Kislo.

Šibka točka: Če so njihova jetra, ki so njihova najšibkejša točka, zamašena in slabo delujejo, postanejo vse bolj agresivni, jeza se lahko stopnjuje v bes, so nepotrpežljivi, nemirni, ljubosumni in brezsrčni. Njihove misli postajajo vse bolj negativne in črnoglede,

Najpogostejše težave: Celulit, mastni lasje, občutljive oči, ki se rade solzijo, pečejo in srbijo, na koži pike, lise in madeži, pa tudi izpuščaji in ekcemi, zvini in nategi mišic, zaprtost, zakisanost telesa, težave s ščitnico.

Hrana, ki šibi jetra: Čokolada, kava, oreščki, mlečni izdelki, pomaranče in paprika (tudi v prahu).

Hrana, ki jetra krepi: Radič, koromač, kopriva, regrat, por, šparglji, artičoka, špinača, bazilika, jajca, belo meso, kozje mleko, ananas, gozdni sadeži, jagode, češnje, mango, granatno jabolko, rž, limona, janež, kurkuma in kari ter vse grenčine.


Srčni tip
Zunanji videz: telo je močnejše in definirano lahko je robustno. Ramena so povešena, vrat je kratek,močnejši, široki pas in boki ter obilnimi stegni. Imajo polne ustnice v obliki srčka in okrogel obraz. Lase imajo mehke in tanke, svilnate , njihova lička so pogosto rdeča, saj imajo veliko ognja in radi jedo.

Osebnostne lastnosti: So vesele in ekstravertirane narave, imajo veliko prijateljev ter želijo vsem ustreči. Ne znajo reči ne in vedno zamujajo. Hkrati so tudi zelo ljubeči in sočutni, uživajo, ko lahko drugim prisluhnejo in jim pomagajo. Ženske s srčnim tipom imajo pogosto veliko otrok. Živijo zelo hitro in so zelo energični, veliko tudi govorijo. Zelo radi se dotikajo od ljudi do stvari npr. oblačila morajo biti mehka in prijetna na otip in na koži.

Barva: Rdeča.

Okus: Grenko.

Šibka točka: Če njihova energija srca zastaja, postanejo nemirni, razdražljivi in ljubosumni. Posebej pozorni morajo biti na znake izčrpanosti in srčnega deficita (grba na vratu in zatekanje nog), ki lahko vodijo tudi do srčne kapi.

Najpogostejše težave: Ker je srčni tip človeka rojen sladokusec, ki obožuje hrano (vso hrano in preveč sestavin meša v enem obroku), so njihova najpogostejša težava odvečni kilogrami, sicer pa imajo največkrat težave tudi z močnim potenjem (še posebno v hrbet, glavo in prsi), povišanim telesnim pritiskom in nenadno srčno kapjo.

Hrana, ki šibi srce: Kruh in vsi izdelki iz moke (predvsem zvečer), kava, kakav (tudi stoodstotni), čaj, cigareti, mandeljni in tudi mlečni izdelki, če je deficit srca močan. Previdno tudi z grenkobami (vsa zelišča je najbolje uporabljati sveža), ki izsušijo vse tekočine v telesu in tako povzročijo deficit ledvic. Če pa v telesu ni dovolj tekočin, te ne pridejo okrog srca, da bi ga ohladile, kar lahko pripelje tudi do infarkta. Paziti morajo tudi na hrano ki maši žile, saj je srce odgovorno za celoten krvno-žilni sistem.

Hrana, ki srce krepi: Čim več svežega sadja in zelenjave (predvsem za večerjo naj bo samo zelenjava), prosena kaša, semena, ribe, korenček, komarček, zelena in tofu. Rdeča hrana kot so paradižniki, jagode, rdeča paprika, lubenica…hrana ki ima veliko vode v sebi, da jo srčna morfologija dobi dovolj, saj jo že veliko izgublja z govorjenjem in s potenjem,


Vranični tipZunanji videz: Telo vraničnega tipa imajo okroglo obliko telesa, pri kateri ni zaznati pasu, in enega ali celo dva podbradka. Lahko je to tudi zelo vitka oseba, ki nima mišic in volje in neprenehoma razmišlja. (anoreksične osebe in osebe z bulemijo). Tkiva so mlahava in ohlapna ter z veliko celulita in nagnjenostjo k zastojem tekočin. Oči imajo svetle in okrogle ter značilno svetlo polt, ki na soncu hitro pordeči. Značilni so zatečeni podočnjaki in redki lasje, lahko tudi plešavost, tudi pri ženskah.

Osebnostne lastnosti: So zelo počasni, rutinski, pogosto zmedeni in brezvoljni, lahko tudi leni. Imajo slab spomin, zaradi pasivnosti (enostavno brez vprašanj vzamejo, kar jim je ponujeno, brez nekih pričakovanj in želja) pa jim pogosto primanjkuje lastne vrednosti in morale. Tako so pogosto tudi arogantni, prepotentni in brezsramni, velikokrat zanemarjeni. A so lahko to tudi zelo inteligentne osebe. Zelo malo se jih rodi z vranično morfologijo- večinoma si jo pridelamo z napačnim načinom življenja, s slabo prehrano, saj je vranica naša zemlja, naš center ravnovesja.

Barva: Rumena.

Okus: Sladko.

Šibka točka: brezvoljnost in apatija- težave z želodcem in vranico,slab imunski sitem, oslabljeno limfo, slab spomin. Ker pojemo veliko »junk« hrane je vse več vodljivih in apatičnih ljudi, ki ne znajo razmišljati s svojo glavo.

Najpogostejše težave: Celulit in odvečni kilogrami, nenasitna lakota po sladkem, strije, gube, bolečine, krčne žile, plešavost, sindrom razdražljivega črevesja in kandidi, popuščajoče srce, revmatoidni artritis, endometrioza in ponavljajoči se splavi.

Hrana, ki šibi vranico: Sladkor (predvsem po 15. uri), pšenična moka in vse preostale bele moke, mlečni izdelki, banane, krompir, oreščki in čokolada (tudi stoodstotna).

Hrana, ki vranico krepi: Prosena kaša je prava kraljica za vranične tipe, krepijo pa jo tudi surovo korenje, brokoli, datlji in njivska preslica.


Pljučni tipZunanji videz: Telo pljučnega tipa je vitke in srednje visoke postave s širokimi rameni in ozkimi boki. Imajo svetlo in gladko kožo kot porcelan, pogosto so rdečelasi in pegasti, oči jim rahlo izstopajo navzven.

Osebnostne lastnosti: So melanholične narave, saj pljučem, ki so osnova za dihanje in prožnost kože, vladajo naslednja čustva: žalost, depresija, melanholija in jok.

Barva: Bela.

Okus: Pikantno.

Šibka točka: Ko so pljuča v deficitu, človek postane črnogled, kritičen, skeptičen in čustveno hladen, nedostopen.

Najpogostejše težave: Pljučni deficit se kaže kot pljučne težave (od kašlja in bronhitisa do pljučnic in astme), izcedek iz nosu in alergije, vnetje grla, luskavica in dermatitis, izsušenost kože, las in sluznic.

Hrana, ki šibi pljuča: Pšenična moka in vsi izdelki iz nje, mlečni izdelki ter vsi izdelki, ki spodbujajo nastajanje sluzi, tudi med lahko če ga pijemo s hladno vodo.

Hrana, ki pljuča krepi: Oves, rumeno proso, paprika, kokošja juha, gorčica, pekoča paprika, poper, ingver, žafran, mandeljni, breskve, kutine, lipov čaj in hren.


Ledvični tipZunanji videz: telo ledvičnega tipa je suh, visoki z dolgimi okončinami in tankimi kostmi (pravimo, da jih je sama kost in koža). Ženske imajo majhne prsi. Imajo podolgovat obraz, visoko čelo, bledo kožo, podočnjake, tanke ustnice in šibke (pogosto skodrane) lase.

Osebnostne lastnosti: Imajo lahko malo energije, so sramežljivi in po naravi introvertirani, neodločni in negotovi, tudi bojazljivi in nestabilni. Vse življenje so previdnejši. Zelo so občutljivi na mraz in ledeno hrano/pijačo.

Barva: Črna.

Okus: Slano.

Šibka točka: Ko je ledvični tip v deficitu, to v njem sproža paniko, tesnobo, poveča se strah in pomanjkanje samospoštovanja. Zboli lahko tudi za paničnimi napadi, depresijo in epilepsijo.

Najpogostejše težave: Ledvični tip je nagnjen predvsem k vnetju sečil, mehurja in rodil (posledica je lahko tudi neplodnost) oziroma genitalij, zato je priporočljivo, da ima vedno ledvica in noge na toplem in jih segreva. Zelo priporočljiva je savna, grelne vrečke in moksa.

Hrana, ki šibi ledvice: Vse hladne pijače in hrana iz hladilnika oziroma zamrzovalnika, sladkor in vsa sladila, mleko in mlečni izdelki.

Hrana, ki ledvice krepi: Fižol, polenovka, kapre, črne olive, čičerka, vsa temnolistnata zelenjava, leča, kislo zelje, bučna semena, lan, brokoli, cvetača, gobe, šparglji, murve, žižole, kostanj, svinjska mast in vsa zdrava slana hrana, saj slan okus telo greje.


Se prepoznate?


Apolonija Infinity of Chi

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page